aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

Planter og blomster

Der er begrænsninger på underholdningen under Besættelsen. Det var ikke muligt at hente verdensstjerner til byen, for krigen rasede.

Derfor måtte man satse lokalt, og et af de store tilbud i 1942 var Gartnernes udstilling "Gennem 100 aar" i Aarhus-Hallen.

Der var kål i massevis, porrer og radiser. Farvestrålende blomster, og midt i hallen havde gartner M. Jensen, "Bækkelund" i Skåde opbygget et vikingeskib af ene grøntsager, og det blev han præmieret for med både guldmedalje og ærespræmie.

Der var et hospital for de syge potteplanter, hvor folk fik råd og vejledning, og omkring scenen var der oprettet historiske grøntsagsmarkeder. De viste, hvordan århusianerne handlede 100 år tidligere på markedet på Store Torv. Dengang blev der hverken taget hensyn til kvalitet eller emballage. Afgrøderne lå hulter til bulter, men der var rettet op på meget i 1925, og i moderne tider var Gartnernes Salgforening i 1942 et strømlinet foretagende efter datidens standard.

I 1942 var der en anden afgrøde, som vandt frem af nød - tobaksplanten. En stand på udstillingen viste, hvordan tobaksplanten kunne dyrkes både i drivhus og på friland, og der var en tørrelade. I montrer kunne tobakkens forskellige stadier følges frem til den håndrullede cigar.

30.000 mennesker besøgte udstillingen.

Af Jens Kaiser

Kilde: JP Århus, 11. december 2004