aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

Politi på charmeoffensiv

I 1976 fejrede Århus Politiforening sit 75 års jubilæum. Det skulle markeres med en større udstilling "Politi & Borger" i Rådhushallen i Århus.

Hvis jubilæet samtidig kunne bidrage til at skabe bedre kontakt mellem politiet og byens borgere, ville arrangementet være en stor succes.

Der var ventet 10.000 besøgende, men der kom 75.000, så århusianerne ville gerne være med til at markere ordensmagtens jubilæum.

Der var også en række spændende effekter udstillet. Foran Århus Rådhus stod en af de moderne Hughes-helikoptere, som politiet blandt andet brugte i jagten på bankrøvere.

Indenfor var en af de økser udstillet, der blev anvendt, da Danmark endnu havde dødsstraf, og der var klenodier fra nogle af danmarkshistoriens bedst kendte forbrydere - blandt andre "Det borende X" - en berømt pengeskabstyv, der i det civile ernærede sig som grønthandler i København.

Man kunne også se strafredskaber som "Den nihalede kat".

De mange besøgende kunne også studere politiets uniformer i Århus gennem tiderne, som udstillingens plakat, der var tegnet af daværende politibetjent Knud Madsen, også reklamerede for.

Det første politikorps i Århus blev oprettet i 1869, og det var en københavnsk betjent, der fik stillingen i Århus. Han var alene, men i dag varetager 400 betjente arbejdet med at holde styr på byen.

Af Jens Kaiser

Kilde: JP Århus, 29. december 2004