aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Aarhus på plakaten

JP Aarhus bragte i december 2004 en artikelserie om plakater fra Aarhus. Plakater der hver på sin måde fortæller om byens historie.

Plakaterne er hentet fra bogen 'Århus på plakaten', der blev udgivet af Århus Byhistoriske Udvalg i 1993, og de fleste stammer fra Dansk Plakatmuseum, der har hjemsted i Aarhus.

Klik her

Teatret på plakaten
"Ridderen af Randers Bro" var en publikumstræffer i 1904. Plakaten lokkede folket til.
Læs mere.
Klik her

Stauning i Århus
Dagens plakat er fra 1924 og er brugt ved Danmarks socialdemokratiske Ungdoms pinsestævne i Århus.
Læs mere.
Klik her

Messingsuppe i Århus
Kronprins Frederik kastede glans over stævnet, da FDF's første landsorkesterstævne blev afviklet.
Læs mere.
Klik her

Skål i lokalt øl
Det var også i 1930'erne et problem, at for mange århusianere foretrak Tuborg og Carlsberg, når de skulle nyde en øl.
Læs mere.
Klik her

Før Krønikens tid
Den populære tv-serie "Krøniken" fortæller om fjernsynets indtog i danskernes hverdag. Men det er intet mod radioens.
Læs mere.
Klik her

Byen og den moderne kirke
Den 34-årige arkitekt Aage C. Nielsen vandt i 1937 en konkurrence blandt lokale arkitekter om en ny kirke i Århus. Det var Christianskirken i den nordlige del af byen.
Læs mere.
Klik her

Det sunde menneske
Forventningerne hos arrangørerne var store forud for udstillingen "Det sunde menneske" i Aarhus-Hallen fra 4.-21. maj 1939.
Læs mere.
Klik her

Hygge under besættelsen
Danmark var besat, og i Besættelsens første sommer gik det ret fredeligt til. Man dukkede sig og håbede, at verdenskrigen ikke blev alt for nærværende.
Læs mere.
Klik her

Kunst under krigen
I 1941 stod Århus i byjubilæets tegn. Det var 500 år siden, at Århus fik de første byprivilegier af Christoffer af Bayern. Det skulle markeres.
Læs mere.
Klik her

Tyske råstoffer lokkede
Dagens plakat indeholder det symbol, der kom til at præge 1930'erne og 1940'erne: Hagekorset.
Læs mere.
Klik her

Planter og blomster
Der er begrænsninger på underholdningen under Besættelsen. Det var ikke muligt at hente verdensstjerner til byen, for krigen rasede.
Læs mere.
Klik her

De magtfulde plakater
Nogle af de plakater, der gennem tiden er blevet set af flest, er dem, der blev slået op under Besættelsen. På disse plakater blev forhold vedrørende den offentlige orden dikteret.
Læs mere.
Klik her
International sport
I årene efter krigen var der ét ord, der gik inflation i: international. Efter de fem besættelsesår handlede det om at genetablere kontakten til udlandet, og hvis folk kom bare fra Norge og Sverige, var det et pust fra den store verden.
Læs mere.
Klik her
Demokratens nedtur
Indtil 1925 var Demokratens den førende avis i Århus. Den var grundlagt som arbejderbevægelsens talerør, og det er ganske interessant, at Demokraten kun holdt sig i spidsen, så længe Socialdemokratiet var i opposition.
Læs mere.
Klik her

Krise i operaen
Det lyder næsten som noget, man kender, men i begyndelsen af 1950'erne var Den jyske Opera i økonomiske problemer.
Læs mere.
Klik her

Isstjernerne
Det smagte af eventyr og den store verden, da Aarhus-Hallens gulv i februar 1949 blev forvandlet til en skøjtebane.
Læs mere.
Klik her

Jyllands-Posten på plakaten
Jyllands-Posten valgte også plakaten som reklame for avisen i 1940'erne. Avisen, der kaldte sig provinsens største dagblad, valgte at bruge plakaten til at fortælle en historie, før det blev moderne.
Læs mere.
Klik her

Broberg og Skovbakken
Idrætsforeningen Skovbakken havde gjort et kup, da foreningen i 1951 gennemførte sin store forårsfest i Riis skov.
Læs mere.
Klik her

Fest med kanellagkager
Professorinderne var trukket i arbejdstøjet og havde bagt. Professorerne iførte sig sportstøj og spillede fodbold mod byrådet.
Læs mere.
Klik her
Kaj Munk og skuespillet Egelykke
Kaj Munk var en stærk dramatiker i årene før og efter Anden Verdenskrig. Med sine stærke stykker skabte han debat, men forestillingerne stillede krav til de medvirkende, og det var ikke altid, at skuespillervalget faldt i anmeldernes smag.
Læs mere.
Klik her

Kay Werner-land
Magien omkring par nummer 7 var enorm i forbindelse med det århusianske seksdagesløb, der første gang fandt sted i 1954 på den lille bane i Aarhus-Hallen.
Læs mere.
Klik her

Ballade i kunsten i 1958
Der blev reklameret for Kunstnernes Påskeudstilling i 1958 med en flot plakat af kunstneren Freddie Dybris, men så var det i øvrigt også slut med venligheden.
Læs mere.
Klik her

H.C. Hansen som superstar
H.C. Hansen (S) kæmpede sig op fra trange kår i Falstersgade i Århus til at blive statsminister. Det var der mange i Århus, der var stolte af og han kunne da også fungere som trækplaster ved en stor fest.
Læs mere.
Klik her
Tagskægget - et jazzcentrum
Ben Webster var et hovednavn i Festugen i Århus i 1969. Den verdensberømte tenorsaxofonist lignede, som det er beskrevet i bogen "Århus på plakaten", en træt gammel mand, når han kom ind i lokalet, men det indtryk forsvandt i samme øjeblik, han indtog sin plads og blæste de første toner. Så var der ikke tvivl om, hvem der var stjernen.
Læs mere.
Klik her

Byens gave til Århus
I 1941 fejrede Århus sit 500 års byjubilæum. Christoffer af Bayern gav i 1441 Århus de første privilegier, og jubilæet skulle markeres med pomp og pragt.
Læs mere.
Klik her
Rolling Stones i Århus
Der var internationalt format over den koncert, der 9. september 1970 blev gennemført i Vejlby-Risskov Hallen i Århus. Selveste The Rolling Stones var på besøg, og det betød det største musikarrangement i Århus nogensinde.
Læs mere.
Klik her
Festugens plakat
Inge Ehlers var medlem af Århus Byråd i en periode fra 1962 til 1965, men hun satte sig spor, der stadig kan ses. Det var nemlig på et byrådsmøde 5. marts 1964, at det konservative medlem foreslog, at Århus skulle arrangere en kulturuge en gang om året.
Læs mere.
Klik her

Politi på charmeoffensiv
I 1976 fejrede Århus Politiforening sit 75 års jubilæum. Det skulle markeres med en større udstilling "Politi & Borger" i Rådhushallen i Århus.
Læs mere.
Klik her
Dirigenten og musikhuset
Indvielsen af Musikhuset blev foretaget af dronning Margrethe 27. august 1982. Den officielle adresse er Thomas Jensens Allé 2 i Århus. Den begavede dirigent Thomas Jensen ofrede en stor del af sit liv på at skabe et byorkester i Århus og samtidig sikre, at dette orkester fik et ordentligt sted at afvikle koncerterne.
Læs mere.
Klik her
En politisk vittighed
Den 21. marts 1994 skabte 23.253 vælgere i Århus Amt en politisk vittighed. De stemte på løsgængeren Jacob Haugaard, der som den første - hvis man ser bort fra Slesvigsk Parti - opnåede valg til Folketinget.
Læs mere.