aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Bill Clinton

Bill Clinton. Foto: Casper Dalhoff

Bill Clinton besøgte Aarhus den 21. maj 2007 for at give et foredrag i NRGi Arena sammen med tidligere general-sekretær for FN, Kofi Annan.

Bill Clinton (egntl. William Jefferson Clinton) er født i 1946 i Arkansas. Han har studeret statskundskab og har siden fået en universitetsgrad i jura fra Yale University i 1973. Derefter gik han ind i politik i hjem-staten Arkansas, men tabte sit første valg til kongressen. I 1975 giftede han sig med Hilary Rodham, som også har en kandidatgrad fra Yale Law School. Chelsea, deres eneste barn, kom til verden fem år senere.

I 1976 blev Bill Clinton udnævnt til Arkansas’ statsadvokat, og senere i ’78 blev han valgt til guvernør. Han tabte valget i anden periode, men blev genvalgt fire år senere, og forblev på posten indtil hans valgsejr over George Bush og Ross Perot i præsidentvalget 1992.

Under Bill Clintons præsidentembede oplevede USA den bedste økonomiske situation nogensinde, den laveste inflation og den laveste arbejdsløshed samt faldende kriminalitet. I hans anden valgperiode fejlede gennemførelsen en stor sygesikrings-reform på grund af manglende politisk opbakning, hvilket fik Clinton til at erklære at ”the era of big government is over”. I stedet fik han gennemført andre lovforslag som restriktion af salg af håndvåben, forbedringer på uddannelsesområdet og opstramning af miljølovgivningen.

På udenrigsområdet var Bill Clinton aktiv i forbindelse med udsendelse af fredsbevarende styrker til det tidligere Jugoslavien og bombningen af Irak i forbindelse med Saddam Husseins sabotage af FNs våbeninspektioner. Han er ligeledes også en varm fortaler for et udvidet NATO, mere åben international handel og bekæmpelse af international narkotikahandel.

Bill Clinton måtte opgive præsidentembedet i forbindelse med Monica Lewinsky-sagen, hvor Clinton løj offentlig om at have haft en affære med den tidlige praktikant.

Fakta

William Jefferson Clinton født 1946 i Arkansas.

USA's 42. præsident

Besad præsidentposten fra 1992-2001

Gift med Senator Hilary Rodham Clinton

Afholdt foredrag i Århus i maj 2007