aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.
Nyhedsvisning

Kopimøbler sælges til spotpriser

12-02-2008 kl. 07:00

Århusiansk forretningsmand vil producere nøjagtige kopier af bl.a. "Ægget" og "Y-stolen" til en brøkdel af prisen for originalerne. Dansk møbelproducent bebuder sagsanlæg.

Den århusianske forretningsmand Brian Graae er klar til at sælge kopier af klassiske designermøbler til spotpriser, men allerede inden den nye forretning er åbnet, varsler en af landets førende møbelproducenter, Fritz Hansen, et juridisk sagsanlæg for krænkelse af ophavsretten.

»Dette set-up fra Brian Graae er nyt for mig. Men for et par uger siden lancerede en engelsk forretningsmand et lignende tiltag i København, så vi er forberedt på situationen,« siger informationschef Jan Helleskov fra Fritz Hansen, der bl.a. står bag Arne Jacobsen-stole som ”7''eren”, ”Myren” og ”Ægget”.

Han oplyser, at firmaet nu i samråd med advokater vil granske Brian Graaes koncept for eventuelle krænkelser af den danske lovgivning på området.

Made in England

Århusianske Brian Graae har købt en møbelfabrik i England, som fremstiller møbelkopier.

I Storbritannien er det tilladt at kopiere og sælge designervarer, som har været 25 år på markedet. I Danmark er ophavsretten på design 70 år efter designerens død. Ved at henlægge produktionen til England og køre salget derfra, omgår Brian Graee de skrappe danske regler.

Møblerne kan således kun købes via en britisk hjemmeside, og de leveres af en britisk vognmand.

"Ægget" til 7.000 kr.

Der er mange penge at spare, hvis man kan nøjes med en kopi.

Arne Jacobsens ”Ægget” i stof koster i originaludgaven ca. 35.000 kr., mens Graaes pris er ca. 7.000 kr. Wegners ”Y-stol” koster i originaludgave ca. 4.500 kr., men kan erhverves i kopi for ca. 800 kr. En original finsk Ball Chair i glasfiber koster ca. 66.000 kr. i en butik, mens Graaes pris er ca. 7.000 kr.

Ulovlig fremvisning

Hos Fritz Hansen har man affundet sig med, at privatpersoner frit kan købe kopivarer i England, men virksomheden er overbevist om, at enhver form for offentlig fremvisning af kopierne i Danmark er i strid med dansk lovgivning.

Virksomheden er også sikker på, at det er en overtrædelse af lovgivningen, hvis en dansk virksomhed køber 300 kopimøbler og benytter dem i en kantine.

Endelig er der et tredje problem:

»Som privatperson kan man godt købe i England, men vi gør opmærksom på, at sælger man videre, overtræder man den danske lovgivning. Et sådant møbel er derfor stort set nul kroner værd, når det står i éns bolig,« siger Jan Helleskov.

»Vi kan slet ikke forestille os, at dette breder sig, og vi er klar til at få lukket tingene, hvis der bliver åbnet et showroom eller en lounge til fremvisning. Det vil vores jurister tage sig af. Vi er helt fortrøstningsfulde og sikre på, at tingene vil blive stoppet,« tilføjer han.

  Print artikel Print artikel Send artikel Send artikel | Tilbage |

Annonce

Annonce
Mest læste nyheder
Annonce