aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

Demokratens nedtur

Indtil 1925 var Demokratens den førende avis i Århus. Den var grundlagt som arbejderbevægelsens talerør, og det er ganske interessant, at Demokraten kun holdt sig i spidsen, så længe Socialdemokratiet var i opposition.

Da partiet blev regeringsbærende og var i stand til at få sin kandidat valgt som borgmester i Århus, valgte partiets medlemmer avisen fra eller begyndte at abonnere på Aarhuus Stiftstidende.

Stiftstidende blev fra midten af 1920'erne den førende avis i Århus. Demokraten forsøgte gang på gang at vende tilbage, men avisen var genstand for en årelang tilbagegang lige frem til lukningen i 1974.

Plakaten er fra 1940'erne, da Demokraten kørte en større kampagne. Avisens læsere fik "Hjemmets søndag", et fælles tillæg udsendt af den socialdemokratiske presse. Aarhuus Stiftstidende svarede igen ved at lancere sit eget søndagstillæg.

Plakaten er tegnet af Aage Handest, der var lærer ved Århus Tekniske Skole, og den er holdt i de nationale farver med en blå himmel. Rød, hvid og blå var meget populær i 1940'erne, fordi det også var farverne for Royal Air Force, det britiske luftvåben, der bidrog til sejren over Tyskland i Anden Verdenskrig og dermed til befrielsen af Danmark.

Af Jens Kaiser

Kilde: JP Århus, 14. december 2004