aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Elton John

Elton John

Der blev skrevet koncerthistorie på Århus Stadion den 9. juli 2005, da Elton John gav koncert for over 25.000 mennesker.

Sir Elton Hercules John blev i 1947 født Reginald Kenneth Dwight i Middlesex, England. Elton John er med sine over 200 millioner solgte plader en af verdens mest populære kunstnere nogensinde. Elton John er en fantastisk sanger og klaverspiller og har et stort talent for at producere velkomponerede sange på meget kort tid. På et personligt plan har han blandt andet været igennem narkotikaproblemer, spiseforstyrrelser og seksuelle identitetskriser og har ofte skabt opmærksomhed med sine excentriske kostumevalg og store pengeforbrug. Han er dog også kendt for sit velgørenhedsarbejde især med henblik på HIV/AIDS, som flere af hans venner er døde af. Elton John blev slået til ridder af England i 1998.

Den unge Dwight begyndte allerede at spille klaver som 3-årig, og det gik snart op for hans forældre, at han havde et særligt talent. Som 11-årig vandt han et stipendium til the Royal Academy of Music i London. I sin ungdom spillede han på diverse pubber, hvorefter han i 1964 dannede et band med nogle af sine venner, Bluesology. De fungerede i et par år som backup for amerikanske soul og R&B musikere. I 1967 indledte Dwight et samarbejde med Bernie Taupin: Taupin skrev teksterne, hvorefter Dwight lavede musikken. Deres første single, ’Scarecrow’, blev således til. På dette tidspunkt begyndte Dwight at kalde sig Elton John, som er en kombination af to af medlemmerne fra Bluesologys navne.

I starten af 1970’erne blev Elton John Band dannet med tilføjelsen af først Nigel Olsson (trommer) og Dee Murray (bas) og dernæst Davey Johnstone (guitar og vokal). Bandet tilbragte fem uger på toppen af de amerikanske hitlister med albummet ’Honky Chateau’.
Det anmelderroste album ‘Goodbye Yellow Brick Road’ fra 1973 toppede hitlisterne på begge sider af Atlanten.

Det er svært at komme ind på alle Elton Johns succeser, da han har haft ikke færre end 50 Top 40 hits i sin karriere. Nævneværdig er hans samarbejde med Tim Rice i 1994 i forbindelse med Disneys storfilm ’the Lion King’. Tre ud af fem sange i kategorien Academy Award for Best Song stammede fra filmen, og ’Can You Feel the Love Tonight’ vandt titlen og ydermere vandt Elton John en Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance. Elton John har også optrådt med både Guns n’ Roses og Queen i forbindelse med hans velgørenhedsarbejde for AIDS-sagen (og dermed også i forbindelse med hans ven, Freddie Mercurys død).
Senere i 1997 mistede han også sin gode veninde Diana Princess of Wales og fremførte en omskrevet version af sit gamle hit ’Candle in the Wind’ til hendes begravelse.

I det nye årtusinde har Elton John både optrådt med EMINEM og Blue og har ytret ønske om samarbejde med andre kendte musikere. Elton Johns seneste album udkom i 2006 under titlen ’The Captain & the Kid’. Det er hans andet selvbiografiske album og er blevet til i samarbejde med hans gamle ven og tekstforfatter, Bernie Taupin.

Fakta

Koncert i NRGi Parken, Århus 9, juli 2005

Første udgivelse: 1967