aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Milliardærer i Østjylland

Tema: Milliardærer i Østjylland

Færre østjyske milliardærer

Det har været et hårdt år for de rigeste østjyder. Adskillige af dem kan ikke længere kalde sig for milliardær. Top tre på listen over de mest velhavende østjyder skiller sig dog ud og har øget deres formuer.

Af Eva Kristina Hindby Koszyczarek

Flere af de rigeste østjyders formuer er blevet mindre. Det betyder, at der nu er færre milliardærer i Østjylland. Til gengæld er de tre mest pengestærke østjyder blevet endnu rigere.

For bare et år siden kunne 12 østjyder kalde sig for milliardær. De havde tilsammen en formue på 95,6 milliarder kroner. I dag er der kun otte milliardærer i Østjylland. De har til gengæld en samlet formue på 100,9 milliarder kroner. Det viser tal fra Berlingske Nyhedsmagasins årlige liste over landets rigeste personer og milliardærboblere.

Suveræn førsteplads
Der er særligt tre østjyder, der har haft et godt år. Troels Holch Povlsen, grundlægger af tøjfirmaet Bestseller, ligger igen i år på førstepladsen over de rigeste østjyder. Det er dermed stadig lukrativt at sælge tøj.

Niels Due Jensen ejer af Grundfos er rykket op på en andenplads. Sidste år gik andenpladsen til boet efter Herman Salling. Boet er nu fordelt, og derfor er det ikke længere på listen.

Der er også stadig gang i salget af dyner. På tredjepladsen kommer Lars Larsen, der ejer JYSK. Han åbnede 58 nye butikker i regnskabsåret 2007/2008 og forventer også vækst og ekspansion i det nye år.

Fælles for de tre østjyder, der klarer sig bedst, er, at de har opbygget deres formuer igennem længere tid og ikke er blevet rige under den seneste højkonjunktur.

Ejendomsmarkedet hårdt ramt
I modsætning til de allerrigeste er der flere eksempler på østjyder, der har mistet deres status som milliardær. Blandt dem er Claus Søgaard og Hans Vestergaard Sørensen. De har mistet deres status, fordi det har været umuligt for Berlingske Nyhedsmagasin at opgøre deres formuer. Fælles for Claus Søgaard og Hans Vestergaard Sørensen er, at de befinder sig på ejendomsmarkedet.

”Ejendomsmarkedet er jo fuldstændig krakeleret, og vi tager ikke nogen med på vores liste, hvis det ikke har været muligt for os at opgøre deres formue,” siger Birgitte Gether, researchbibliotekar på Berlingske Nyhedsmagasin.

Den seneste højkonjunktur, hvor vi så et glohedt ejendomsmarked, var med til at opbygge Claus Søgaard og Hans Vestergaard Sørensens formuer.

Nedtur for toiletsæder
Det er dog ikke kun folk på ejendomsmarkedet, der har været ramt det sidste år. Brødrene Boyter, der ejer toiletsædefabrikanten Pressalit, er også røget ud af listen over de østjyske milliardærer. Tal fra virksomhedens årsregnskab viser, at Pressalits resultat før skat faldt med cirka 31 % allerede fra 2006 til 2007.
Boet efter Herman Salling
Boet efter Herman Salling er ikke længere at finde på listen over de rigeste østjyder. I 2007 var det ellers placeret på en fornem anden- plads, men efter det er gjort op, er det ude af listen. En stor del af formuen ligger nu i de to fonde Ferdinand Fond og Ferdinand Sallings Mindefond. Resten er fordelt mellem enken Karin Salling og de to døtre Mariann og Tina.