aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Fastelavn i Aarhus

Arkivfoto: Niels Hougaard

Så er det atter blevet højtid for prinsesser, feer og hekse, batmænd, pirater og aliens. Søndag den 7. februar er det fastelavn - børnenes store maskebal. Her på siden får du historien bag fastelavn, gode idéer til udklædning og bagværk samt en liste over de steder, du kan slå katten af tønden.

Arrangementer
Til toppen
Foto: Klaus Gottfredsen

Frem til slutningen af 1800-tallet var der levende katte i tønden. I dag nøjes vi heldigvis med slik, frugt og rosiner. Festen holdes oftest lokalt, men enkelte steder er der større arrangementer.

Fastelavn i City Vest

Fastelavnsfest i City Vest

Find dit skøre, flotte eller uhyggelige kostume frem og vær med til at slå katten af tønden. Centeret byder på juice og søde sager til alle udklædte børn, og traditionen tro vil årets kattekonge.
City Vest, lørdag 6. februar. kl. 10.30
Fastelavn på moesgaard

Slå katten af tønden på Mosgaard Museum

Kom og slå katten af tønden på Moesgaard Museum. Bliv inspireret af museets udstillinger og kom udklædt som den sejeste viking, den vildeste gladiator eller det mest uhyggelige skelet. Før og efter tøndeslagningen er der mulighed for at købe fastelavnsboller og kakao i caféen. Moesgaard Museum, søndag 7. februar kl. 14.
Fastelavn i DGI- huset

Årets fastelavnsfest i DGI-huset

I DGI- hust kan man slå katten af tønden, lave masker og tumle i både hoppeland og springhallen og spille det skægge spil 'Skæg & Skøre Briller i en 4x8 meter udgave. Der er også klatrevæg og badminton til dem, der har lyst. Og godteposer til slut.
DGI-huset, søndag 7. februar kl. 11-15.
Fastelavn på ARoS

Slå til kunst-katten på ARoS

Denne søndag skal du trække i dit mest fantasifulde udklædningstøj og komme på besøg i Juniorværkstedet, hvor du kan lave din egen maske frem til kl. 16. Kl. 14.00 slår vi ”kunst-katten af tønden".
ARoS, søndag 7. februar. kl. 14
Fastelavnsgudstjenester

Fastelavnsgudstjenester

De fleste kirker i Aarhus inviterer til fastelavnsfest med alt, hvad dertil hører. Både børn og voksne opfordres af flere kirker til at møde op i bedste udklædning. Ikke-udklædte er selvfølgelig også velkomne.
Byens kirker, søndag 7. februar

Fastelavn på Godsbanen

Fastelavnsfest med Musikskolen LAURA

Musikskolen LAURA inviterer til Fastelavnsfest på Godsbanen for de 2-6-årige. Vi skal synge, danse, lege, hygge og slå katten af tønden. Tag din ven, nabo, onkel, bedstemor eller kusine med og find jeres bedste fastelavnskostumer frem.
Godsbanen, lørdag 13. februar kl. 10.30.
Fastelavn i gamle dage
Til toppen
Foto: Jacob Maarbjerg / Polfoto
Foto: Foto: Jacob Maarbjerg / Polfoto

Fastelavn var en anderledes voldsom fest i gamle dage. Tre dag med mad og drikke og masser af løjer. Skikken har rødder tilbage til før reformationen og var optakten til en 40 dage lang faste.

Historie-online
Bliv klog på alt fra skikken at slå katten af tønden, ordet fastelavn og at løbe fastelavn til fastelavnsoptog og "fastelavnsris".
Karneval eller fastelavn?
De fleste tænker ikke på, at ordene karneval og fastelavn egentlig er to ord for den samme kristne fest, som især fejres i hele den katolske verden.
Wikipedia
I gamle dage var karnevaller kun for voksne. Det er først i nyere tid, at fastelavn er blevet børnenes fest.

Kristendom.dk
Kristendom.dk har et stort tema om fastelavn. Fastelavn indleder fastetiden frem mod påske. Ligesom advent er optakt til jul, er fastetiden optakt til påske. Og fastelavn markerer fastetidens begyndelse. Fastelavn er derfor fast element i kirkeåret.

Udklædning
Til toppen
Foto: Casper Dalhoff.

Hvad skal man være? Superman eller ridder, fin dame eller heks? Mulighederne er mange. Vi har fundet et par gode sider på nettet. Enten som inspiration for de kreative eller lige til at købe.

Lav masker til fastelavnsfesten på Dokk1
Fjer og pailetter eller tryne og ører? På Dokk1 kan du lave en maske til din fastelavnsudklædning. Du kan tegne og klippe din helt egen maske - eller pynte én af de masker, de har lavet på forhånd.
Tips til ansigtsmaling
Panduro Hobby har videoer med gode råd og vejledning til, hvordan man lægger en flot ansigtsmaling.
Ansigtsmaling
Få idéer til ansigtsmalingen, køb sminke og fastelavnskostumer eller book din egen makeup-artist.
Gør-det-selv børnesminke
Det kan være svært at finde børnesminke eller ansigtsmaling, der ikke er konserveret med parabener. Så hvorfor ikke selv lave en holdbar sminke derhjemme - uden parabener?
Råd om sminke til børn
Det er sjovt at sminke sig og klæde sig ud til fastelavn. Her er nogle gode råd, man kan følge, hvis man gerne vil minimere udsættelsen for stoffer, der kan belaste miljø eller sundhed.
Fastelavns kostumer
På hjemmeside fastelavnskostumer.dk kan du finde aasser af søde, sjove og flotte kostumer og udklædning til fastelavn.
Fastelavn på DUDA
Idéer til udklædning og kostumer, opskrifter på masker, vejledning til sminking samt en masse andet fastelavnsrelateret information.
Klæd dig historisk ud
På historie-online junior er inspiration at hente, hvis du vil være viking, ridder, Margrethe den Første eller Christian den Fjerde.
Opskrifter på fastelavnsboller
Til toppen
Foto: Klaus Gottfredsen.

Ingen fastelavn uden fastelavns-boller. Om det skal være sprøde fyldt med flødeskum eller gærboller med creme og glasur er selvfølgelig en smagssag. Vi har samlet opskrifter på dem alle.

Opskrifter til fastelavn fra Arla
Arla har lavet et helt tema med opskrifter til fastelavn med 12 forskellige fastelavnsboller, otte opskrifter til særlige fastelavnsdrikke og otte bud på lækkert og sjovt fastelavnsmad.
Fastelavnsboller fra Alletiders Kogebog
Sønderjyske fastelavnsboller (Hedeviger), fastelavnboller med chokolade, fastelavnsboller med creme, fedtfattige fastelavnsboller, gammeldaws fastelavnsboller og mange andre lækre fastelavnsopskrifter.
Fastelavnsboller fra Maduniverset
Forskellige opskrifter på fastelavnsboller - med karaktergivning fra brugerne.
Vinterferie for børn
Annonce