aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Jørgen Leth

Jørgen Leth. Foto: Stine Larsen
Jørgen Leth er født 14. juni 1937. Familien boede Regenburgsgade 5 over for Amtssygehuset, men megen af hans barndom blev tilbragt på Atlasvej i Højbjerg, hvor familien havde kolonihave. Det var også her, på vejen der lå tæt på Århus Cykelbane, og gennem hans onkel, der var leder af banen, at hans interesse for cykelsport blev vakt.

I 1959 begyndte han sin journalistiske karriere på Aktuelt og kom senere til Politiken. Som kunstner fik han sin debut i 1962 med digtsamlingen ”Gult Lys” og i 1963 med kortfilmen ”Stopforbud”. Han var medstifter af avantgardegruppen ABCinema i 1960’erne, der også talte kunstnere som Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard. Fra 1971 – 73 var han konsulent for Kortfilmrådet, fra 1975 – 77 programredaktør for Statens Filmcentral og fra 1978-82 formand for Det danske Filminstituts repræsentantskab.

Jørgen Leth har skrevet og instrueret over 40 spille- og dokumentarfilm og har udgivet et væld af digte og essays. Et af højdepunkterne i hans karriere er kortfilmen "Det perfekte menneske" fra 1967. I 2003 genindspillede han filmen i fem forskellige udgaver på foranledning af Lars von Trier – et projekt der blev til den roste ”De fem benspænd”.

Hans interesse for cykelsport er både kommet til udtryk i de to cykeldramaer "Stjernerne og vandbærerne" fra 1974 og "En forårsdag i helvede" fra 1977 samt i hans job som cykelkommentator på TV2.

Jøregen Leth boede i en årrække i Haiti, men er efter jordskælvet i 2010 flyttet.
Fakta
Journalist, forfatter, tv- og filmmand, foredragsholder, cykelkommentator m.m.

Født 14. juni 1937 i Århus