aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

Kay Werner-land

Magien omkring par nummer 7 var enorm i forbindelse med det århusianske seksdagesløb, der første gang fandt sted i 1954 på den lille bane i Aarhus-Hallen.

Den store helt hed Kay Werner Nielsen, og sammen med skiftende makkere som Evan Klamer og Palle Lykke Jensen dominerede han løbet.

Der var plads til 5.000 tilskuere i Aarhus-Hallen, og der kom mange mennesker de første år til seksdagesløb, ligesom billetterne til finaleaftenen blev handlet til sortbørspriser.

Når det cyklende cirkus var i byen, var der om eftermiddagen arrangementer for børn. Her var alle mulige konkurrencer, spændende jagter og showforestillinger på cykel. Alle husker, at en af rytterne kunne køre svinget rundt på reklamebarrieren.

Det talte vi meget om i de år.

Der var en utrolig larm i Aarhus-Hallen, for tilskuerpladserne var bygget op på stålstilladser, og når der blev hamret på rørene, kunne det høres.

Selve træbanen var kun 115 meter lang, og rekorden for en omgang var syv sekunder på Europas mindste vinterbane.

I 1950'erne skulle rytterne arbejde for hyren. De var på banen i seks døgn i træk, både nat og dag, og når den ene sov, skulle den anden holde sig på cyklen.

Det var en folkefest hvert år, når vinterbanen kom til Århus - lige indtil fjernsynet meldte sin ankomst. Så kunne folk følge den sidste aften direkte på tv hos naboer eller familie, som havde fjernsyn.

Og nu blev århusianerne hjemme for at se fjernsyn. Aarhus-Hallen gik konkurs, og i februar 1961 blev det sidste seksdagesløb kørt midt i byens største værtshus.

Af Jens Kaiser

Kilde: JP Århus, 21. december 2004