aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Kofi Annan

Kofi Annan. Foto: Casper Dalhoff

Den 21. maj 2007 besøgte Kofi Annan Aarhus for at give et foredrag sammen med Bill Clinton i NRGi Arena.

Kofi Annan efterfulgte Boutros Boutros-Ghali som FNs generalsekretær og stod i spidsen for FN i perioden 1997 – 2006. I 1984 blev han gift med svenskeren Nane (født Lagergren) og tilsammen har parret tre børn fra tidligere ægteskaber.

Kofi Atta Annan er født I 1938 i Kumasi, Ghana. Kofi Annan har studeret i Kumasi, i Minnesota og i Genève ved Institut universitaire des hautes études internationales hvorfra han fik en kandidatgrad i økonomi. Senere har han studeret i Massachusetts, hvorfra han fik en kandidatgrad i management.

Kofi Annan arbejdede i Verdenssundhedsorganisationen fra 1962-74 og igen fra 1976-96. Han spillede en stor rolle i 1990 under den første Irak-krig, hvor han stod for evakueringen af hjælpe-personel og borgere fra vestlige lande. Herefter stod han for de indledende forhandlinger med styret i Baghdad omkring FN’s olie-for-mad program. Fra 1995-96 fungerede han som FN’s specielle udsending i det tidligere Jugoslavien. Han har siden arbejdet igen og igen for at løse internationale konflikter såsom Mellemøsten-konflikten.

I 1996 blev Kofi Annan valgt som den første afrikaner til generalsekretær for FN efter Boutros Boutros-Ghali og blev genvalgt til posten i 2001. I 2000 udsendte han den såkaldte Millenium Report omkring FN’s rolle i det nye årtusinde, som blev grundlaget for the Millenium Declaration. Den opsummerer de største trusler for verdensfreden og hvad vi skal gøre for at undgå dem. Kofi Annans personlige hjertesag er HIV/AIDS epidemierne.

På trods af Kofi Annans store popularitet har han været offer for nogle anklager under sin tid som generalsekretær. I 2004 blev han anklaget for at have forsøgt at dække over en ansats sexchikane og han er siden blevet beskyldt nepotisme til fordel for hans søn, Kojo, i forbindelse med FNs mad-for-olie program. Derudover har Kofi Annan været lidet populær i Washington på grund af hans kritik over for USA’s udenrigspolitik og navnlig invasionen af Irak.

Kofi Annan fik Nobels Fredspris i 2001 for hans arbejde med at reformere FN og for hans aktive kamp for en fredeligere verden.

Fakta

Kofi Atta Annan født 1938 i Kumasi, Ghana.

General-sekretær for FN i 1997-2006.

Modtager af Nobels Fredspris i 2001