aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Marselisborg Slot

I 1974 var Dronningen i klædeligt rødt dress blandt familiens

Marselisborg Slot er det danske regentpars ferieresidens. De tilbringer store dele af sommeren i Århus, samt højtiderne jul og påske.

Slottet ligger ved Mindeparken på Kongevejen i Århus. Marselisborg er ikke åbent for offentligheden, men slotsparken er åben for publikum, når den kongelige familie ikke har residens på slottet. Der er vagtskifte med Den Kongelige Livgarde kl. 12.00 i de perioder, hvor Dronningen opholder sig på slottet.

Slottet blev bygget i 1899-1902 af den århusianske arkitekt Hack Kampmann. Slottet var folkets bryllupsgave til Prins Christian og Prinsesse Alexandrine (den senere Kong Christian X og Dronning Alexandrine) - skænket som en gave, der 'fremtidig skulle tilhøre Hans Kongelige Højhed og efter højtsamme den til enhver Tid regerende Konge i Danmark'.

Navnet Marselisborg stammer fra Marselisslægten, en hollandsk købmandsfamilie fra 1600-tallet. I 1661 måtte en gældstynget Kong Frederik III overdrage store dele af krongodset i Jylland til sine kreditorer, bl.a. storkøbmanden Gabriel Marselis - herunder godset Havreballegård.
Havreballegård blev kort efter ophøjet til baroni og fik navnet Herregården Marselisborg.

Herregården har intet fysisk med Marselisborg Slot at gøre. Det lå der, hvor Marselisborg Gymnasium i dag ligger. Men navnet lever altså videre i Marselisborg Slot.
Øvrige links
Marselisborg Slot
Attraktion i Århus.