aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.
Nyhed
Kattegatcentret
Kattegatcentret arbejder på at rejse penge til en blæksprutte-afdeling, men den sektion vil – hvis alt går vel – først kunne stå klar i 2017. Foto: Katrine Marie Kragh

Havoplevelser både inde og ude

12-05-2015 kl. 08:40

En af de østjyske forlystelser, der arbejder på højtryk for at gøre klar til sommersæsonen, er Kattegatcentret i Grenaa. Her kan man dykke med eller bare klappe hajer, snorkle i Kattegat og tage på udflugt i motorbåd.

Kattegatcentret

Åbent 10 - 17 i Kristi himmelfartsferien. Normal åbningtid er fra 10-16 alle ugens dage.

Indeholder bl.a. en hajtank med 550.000 liter tropisk vand samt Oceanariet med fisk og dyr fra Kattegat indeholdende 1,5 mio. liter havvand.

Besøgstal i 2014: 130.000 besøgende.

Hovedattraktion: Fodring og træning af hajerne og af sælerne.

Et godt råd fra udstillingsleder Karsten Bjerrum Nielsen: »Tag gerne en tur forbi den mindre tank, hvor man kan røre og klappe de mindre hajer. Det er et af de mest besøgte områder, men gæsterne kender det ikke, før de er her.«


Tema

Attraktioner

To af de dyr, som forlystelsesparker har opdaget tiltrækker særligt mange mennesker, er dinosaurer og hajer. Førstnævnte er man ikke leveringsdygtig i på Kattegatcentret i Grenaa, men de har til gengæld hajer. Nogle af dem kan man klappe. Andre – også de store af slagsen – kan besøges på sandbunden, hvor også rokkerne og små farvestrålende fisk lever. Det skal vi nok vende tilbage til.

Kattegatcentret ligger i Grenaa, helt ude ved kajen, hvor havet kan vise sig fra både sin smukkeste og sin mest barske side. I et lille aflukke kigger sælerne nysgerrigt op fra vandet, og kigger man godt efter, vil man på en heldig dag kunne spotte marsvin ude i havet.

Akvariet er bygget som en løsning på et uheldigt miljøproblem, der vakte harme i lokalsamfundet i 1990’erne. På havnekajen havde man i sin tid placeret en papirfabrik, som med sine udvindinger påvirkede Kattegat kraftigt. Man begyndte derfor at tage initiativ til en miljøafdeling på grunden. En græsrodsbevægelse i byen var samtidig interesseret i at anskaffe nogle tropiske hajer, hvilket resten af byen mente var skørt, siden den slags ikke fandtes i området. Men det lykkedes at få skabt rammerne til et akvarium, og da kampagnen ”Hajerne kommer” nåede ud, blev de store rovdyr alligevel lidt af et tilløbsstykke. Nok hed den nye bygning dengang ”Kattegatakvariet”, men det var uden tvivl de tropiske hajer, der trak mennesker til.

Sådan er det i øvrigt stadig. Nu arbejder Kattegatcentret på at rejse penge til en blæksprutte-afdeling, men den sektion vil – hvis alt går vel – først kunne stå klar i 2017. Denne sæson er derfor lidt et mellemår, siger udstillingsleder Karsten Bjerrum Nielsen. Det er altså ikke dyre rutsjebaner og dinosaurudstillinger, der skal lokke gæster til Grenaa i år, men derimod udflugter i en motorbåd, dissektion af blæksprutter, krabbefangst og snorkling i Kattegat. Blandt andet.

Dyk med hajerne

De tre store aktiviteter hos Kattegatcentret er træningen af hajer, som man primært gør for hajernes skyld og ikke for underholdningen, sælernes fodring og træning, og det at opleve dykkeren, der fodrer de store Kattegat-fisk i den enorme tank kaldet Oceanariet. Ud over interessen for de faste begivenheder håber Karsten Bjerrum Nielsen, at gæsterne vil tage imod tilbuddet om at snorkle i den lille havn ved siden af sælernes indhegning.

»Der er mere at se på, end man lige tror. Havet er skræmmende for små skabninger, så i alle stenene herude vil der gemme sig masser af liv. Hele havet er fyldt med små farvestrålende fisk kaldet gylter. Mange tror, at de er eksotiske, fordi de er så farverige. Men de er lige herude.«

Denne formiddag er Kattegatcentret primært besøgt af tyske turister og bedsteforældre med deres børnebørn, og Karsten Bjerrum Nielsen ved, at det er en udfordring at henvende sig til flere generationer på samme tid. Derfor har man for to år siden lavet et afsnit, der særligt er til drenge på 7-14 år. De har brug for at være aktive, så imens de ror om kap i kajakker, kan de lære om alt fra søløver og isbjørne til vindmøller og boreplatforme. De kan også løbe om kap med havets dyr, og de kan tage et billede af sig selv og få det photoshoppet om til en haj.

I den anden ende af haj-spektret er der også muligheden for at lade sig sænke ned til dem i den store hajtank. Egentlig skal man ikke gøre så meget dernede i tanken, for hajerne skal nok selv komme forbi. Vil man derimod lære at dykke og tage et certifikat, behøver man ikke tage til Thailand eller Australien, siger Karsten Bjerrum Nielsen.

»Jeg har taget mit dykkerbevis i Oceanariet. Man kan selv svømme rundt derinde, så længe man ikke rører bunden og fiskene.«

Besøgstallet svinger stadig

Forlystelsesbranchen er gået ind i en fase, hvor der kæmpes om gæster og turister. Nu er de østjyske strande og campingpladser også med i lotteriet, og det giver et endnu større pres på en attraktion som Kattegatcentret.

»Kurven vil generelt stige de første år, hvorefter den – hvis ikke man laver store, nye investeringer – vil flade ud igen og så gå ned lige så stille. Det er sket for os. Efter åbningen havde vi 470.000 gæster om året. Det var en tiendedel af Danmarks befolkning, og det er klart, at man ikke kan fastholde sådan et tal. Sidste år faldt besøgstallet så til 130.000, og det vil vi helst ikke under. Succeskriteriet er 200.000. August sidste år reddede vores sæson, hvor vi fik 4.000 gæster mere end året før. Men vi har haft nogle år med røven i vandskorpen, og vi har nogle meget veltrænede ballemuskler efterhånden.«

»Vi har halveret prisen på årskortet, så det ikke kan betale sig at købe en almindelig dagsbillet. Til en start gælder det kun for gæster fra Norddjurs, da vi har modtaget penge fra kommunen,« forklarer Karsten Bjerrum Nielsen.

Hans håb er, at mange lokale vil bruge Kattegatcentret som en form for kulturhus, hvor man kommer for at være med familien. Man må selv medbringe kaffe eller frokost, eller man kan købe det i kantinen.

Karsten Bjerrum Nielsen studerer solen, der danser på panoramavinduet.

»Vi vil gerne udnytte vores udendørsområder, og vi gør opmærksom på, at her også er sjovt, når vejret er godt. Mange kan godt lide at være her om aftenen, fordi stemningen og lyset er et andet, så vi holder åbent til kl. 20 hver onsdag. Når vejret er godt, tænder vi op for grillen, og så kan gæsterne selv tage mad med eller købe en grillpakke her. På den måde har børnene leget, de har spist, og der er ingen opvask. Det synes vi er nemt, og det er en god måde at bruge huset på.«

  Print artikel Print artikel Send artikel Send artikel | Tilbage |
Annonce
Annonce
Mest læste nyheder
Annonce