aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.
Nyhed
Næsehorn i Ree Park
Det lille hannæsehorn Mandela, der her ses med sin mor, Bashira, i forgrunden, er det første sorte næsehorn, der er født i Skandinavien. Fotos: Joachim Ladefoged

»Det er noget andet end at stå og kigge på en ged«

18-05-2015 kl. 09:01

Savanneliv: 50 minutters køretur fra Aarhus er et nyfødt næsehorn med navnet Mandela et forsøg på at bevare en af de mest truede dyrearter på kloden.

Attraktion

Ree Park Safari


Areal: 70 hektar.

Antal dyr: ca. 80 forskellige arter.

Et godt råd fra direktør Jesper Stagegaard: »Gæsterne bør downloade vores app. Den indeholder et kort over parken, som viser dem, hvor de er. Man kan også finde en oversigt over fodringer i løbet af dagen, og app’en kan tælle ned, indtil man skal være fremme. Det er praktisk, hvis man også skal nå at spise og skifte ble på børnene. Løvernes fodring hver lørdag er meget populær«.

Åbningstider: Typisk 10-17, men se www.reepark.dk, da der kan være variationer.


Tema

Attraktioner

Det stod galt til hos de sorte næsehorn. En af de to hanner, Kito, var sluppet ud af sin indhegning, og han løb brummende rundt uden for indhegningen til savannens hunnæsehorn, Bashira. Han forsøgte sandsynligvis at snuse sig vej ind til hende, indtil en traktor ødelagde festen og guidede ham tilbage til sin egen indhegning.

Bashira er mor til et af Ree Park Safaris små nytårsmirakler, Mandela. Et lille hannæsehorn, der er kulminationen på ikke så lidt arbejde fra dyrepassernes side. Samtidig er han det første sorte næsehorn, der er blevet født i Skandinavien.

Mandela er del af en dyreart, der bliver tre medlemmer færre hver eneste dag, alene på grund af det horn, der vil vokse sig stort på hans næse igennem de næste mange år. Et horn, der på særligt det kinesiske marked er mere end 1 mio. kr. værd. Men i virkeligheden er det lavet af det samme stof som vores hår og negle. Bliver bestanden af sorte næsehorn skudt i samme hast som i dag, vil alle dyrene være forsvundet i 2026.

Dyrene er også i fare her

Desværre er dyrene i Europas zoologiske haver heller ikke fredede fra krybskytter, forklarer Jesper Stagegaard, direktør i Ree Park Safari.

»Vi passer på næsehornene med alarmer og overvågning, men vil man virkelig gerne have fat i dyret, så får man det desværre. Vi ved, at Interpol har anholdt en gruppe, som meget foruroligende havde detaljerede oplysninger om næsehornsanlæg i Danmark og i Tyskland. Det blev heldigvis stoppet. Men museer og zoologiske haver er ikke i fred for elfenbensjægere.«

Rangeruddannelse for børn

Ree Park Safari oplever truslen mod dyrene på meget nært hold. Men det er ikke kun dyrene på den østjyske savanne, der er i konstant fare for at blive skudt på grund af deres elfenben eller pels. Det gælder i høj grad også de dyr, der lever i naturen uden indhegninger og overvågning og alarmer.

En del af den kenyanske savanne er ejet af Ree Park Safari. Det er et område på 30.000 hektar, der har fået navnet Karen Blixen Camp. Herfra arbejder et hold af rangere på at undgå wild life-konflikter, som kan ske, når rovdyr kommer for tæt på en by og tager menneskernes kvæg, og hvor mennesker derfor slår rovdyrene ihjel med gift. Og rangerne holder et vågent øje med krybskytter. Det lykkes dog ikke altid.

»Jeg besøgte campen i Kenya for nogle uger siden, og i løbet af de dage blev to af områdets store hanelefanter slagtet,« siger Jesper Stagegaard og viser et billede af det, der engang har været et fint eksemplar af en levende elefant.

På billedet mangler dyret det meste af sit hoved.

»Vi er ret kolde med hensyn til at vise et næsehorn, der har fået skåret sit horn af. Både som fotografi og som en kunstig figur, der ligger i parken og forestiller et næsehorn, der er slået ihjel og har fået skåret sit horn af. For det er sådan noget, der sker i naturen, og vi er nødt til at fortælle det.«

Ree Park Safari vil, som forlængelse af arbejdet med at bevare truede dyrearter, gerne undervise den næste generation i at gøre det samme. Derfor arrangerer parken et junior ranger-program, hvor børn sammen med deres forældre via et arbejdshæfte kan lære mere om dyrene og deres tilstand, efterhånden som de kommer rundt i parken og løser en række spørgsmål. I sommerferierne gæster flere tusinde børn også Ree Park Safari, når parken åbner for Junior Ranger Summer Camp. Her bor børnene på savannen i en uge og lærer, hvordan man arbejder som ranger på den afrikanske savanne. De lærer, hvordan næsehorn lever, hvordan tigre deler et måltid, hvordan man ser på dyrene, om de har det okay, og hvordan man kan opdage krybskytter.

»Den verden og den belastning og presset på naturen prøver vi at give børn et indblik i. Det er en anderledes måde at opleve dyr på, så man ikke bare står og kigger på en dum ged,« siger Jesper Stagegaard.

Som publikum i Ree Park kan man komme helt tæt på de aktive vaskebjørne.


Sælges på det sorte marked

Det er nu et par år siden, at Ree Park Safari erhvervede Karen Blixen Camp i Kenya. På det tidspunkt valgte man, at savannen i Danmark skulle repræsentere Kenya.

Nogle arter valgte man derfor at sende videre til andre zoologiske haver, mens man igennem den europæiske organisation for zoologiske haver, EAZA, lånte dyr som det sorte næsehorn, impala-antiloper og en anden type giraf til parken. I organisationen er der ingen penge involveret. Det er på grund af et grundlæggende formål om at beskytte arterne. Var man rig, og havde man lyst til at have et sort næsehorn gående udenfor, ville det kunne købes på det sorte marked til mellem 750.000 og 1 mio. kr.

Når man vælger at beskæftige sig med eksotiske dyr, er der selvsagt nogle udfordringer. En af dem er vejrklimaet, og det betyder, at dyrene skal have adgang til en varm stald, hvor de kan søge i ly. Og da girafferne konstant er på farten, har man indrettet girafstalden sådan, at et hejseanlæg lukker dem ind i nye områder af stalden i løbet af natten. På den måde undgår de at gå rundt i ottetaller, hvilket i længden vil gøre dem urolige. Derudover arbejder Ree Park med store anlæg. Alene savannen er lige så stor som Københavns zoo.

»Det giver gæsterne nogle muligheder for at føle sig henført til at stå på savannen. Samtidig ønsker vi at give vores gæster følelsen af at være tæt på dyrene. De skal ikke se på dyr igennem tremmer. Vores aber holder vi bag vand for at gøre grænserne mellem dyr og mennesker usynlige. Det er en stor udfordring, men det er også ret sjovt.«

At det sorte næsehorn Kitu var kommet ud af sin indhegning var dog lige virkelighedsnært nok. I løbet af maj vil Ree Park Safaris gæster kunne se lille Mandela, da han efterhånden er modig nok til at få nye indtryk ud over sin mor.

  Print artikel Print artikel Send artikel Send artikel | Tilbage |
Annonce
Annonce
Mest læste nyheder
Annonce