aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

De magtfulde plakater

Nogle af de plakater, der gennem tiden er blevet set af flest, er dem, der blev slået op under Besættelsen. På disse plakater blev forhold vedrørende den offentlige orden dikteret.

Den første politibekendtgørelse, der skulle straffe befolkningen, blev slået op den 23. marts 1943. Baggrunden var flere tilfælde af sabotage i Århus, og i et forsøg på at dæmme op for modstanden mod tyskerne, skulle færdslen i tidsrummet 21.30-6.00 indskrænkes til det absolut nødvendige.

Netop de ord gav politiet masser af arbejde. Folk ville vide, om de måtte have deres ugentlige kortaften, strikkeklub eller lignende.

Derfor kontaktede de politiet, og nogle henvendte sig direkte til den tyske kommandant, der ifølge bogen "Århus på plakaten" var mere large med tilladelserne.

Sabotagen i Århus var begyndt i sommeren 1942. I den første tid var episoderne sjældne, men efterhånden som krigslykken vendte, var der flere aktioner, og i 1943 skete det ofte, at der blev forøvet sabotage mod bygninger, som tyskerne brugte.

Den indskrænkning af forlystelsernes åbningstid, som blev iværksat i Århus i marts 1943, kom til at danne model for lignende bestemmelser i andre byer i landet. I Århus blev spærretiden ophævet i begyndelsen af april, for den ramte også de tyske soldater, der havde fri. De kunne heller ikke komme ud for at more sig.

Af Jens Kaiser

Kilde: JP Århus, 12. december 2004