aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Attraktion

Marselisborg Slot. Foto: Ulrich Borch
Marselisborg Slot. Foto: Ulrich Borch

Marselisborg Slot

Marselisborg Slot er det danske regentpars sommerresidens beliggende ved Mindeparken på Kongevejen i Aarhus.

Slottet er omgivet af en 13 ha. stor park anlagt i engelsk stil med store græsplæner omgivet af træer, små søer og lave samt bevoksede små bakker. I parken findes der en række kunstværker, en rosenhave samt en urtehave. Slottet er ikke åbent for publikum, men parken er åben for offentligheden, når den kongelige familie ikke har residens på slottet. I de perioder, da dronningen opholder sig på slottet, kan man kl. 12 opleve vagtskifte med Den Kongelige Livgarde.

Slottet blev bygget i 1899-1902 af den aarhusianske arkitekt Hack Kampmann og var folkets bryllupsgave til prins Christian og prinsesse Alexandrine (den senere kong Christian X og dronning Alexandrine). I 1967 overdrog Kong Frederik 9. Marselisborg Slot til den daværende tronfølger Prinsesse Margrethe og Prins Henrik, og Regentparret benytter i dag slottet som sommerresidens.

Historie: Navnet Marslisborg stammer fra Marselisslægten, en hollansk købmandsmfamilie fra 1600-tallet. I 1661 måtte en gældstynget Kong Frederik III overdrage store dele af krongodset i Jylland til sine kreditorer, bl.a. storkøbmanden Gabriel Marselis - herunder godset Havreballegård. Havreballegård blev kort efter ophøjet til baroni og fik navnet Herregården Marselisborg. Herregården har intet fysisk med Marselisborg Slot at gøre. Det lå der, hvor Marselisborg Gymnasium i dag ligger. Men navnet lever altså videre i Marselisborg Slot.

Fakta
Marselisborg Slot
Kongevejen 1, 8000 Aarhus C
Marselisborg Slot. Klik for at se billedet i stort format.
Marselisborg Slot. Foto: Ulrich Borch