aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

Krise i operaen

Det lyder næsten som noget, man kender, men i begyndelsen af 1950'erne var Den jyske Opera i økonomiske problemer.

Derfor stiftede en kreds af borgere i 1951 Den jyske Operas hjælpefond, som kunne bidrage, når det kneb og ved særlige opsætninger.

Det er kostbart at drive opera. Det var det også for 50 år siden. Mange sangere, et stort orkester, kor, kostumer og dekorationer kostede. Billetpriserne stod heller ikke dengang mål med udgifterne.

Så i et forsøg på at bistå operaen blev der i oktober 1953 arrangeret et operabal i Aarhus-Hallen. Inspirationen var hentet i Wien i Østrig, hvor der siden 1935 var gennemført et operabal, som samlede folk fra hele Europa.

Der kom 2000 mennesker til ballet i Århus den 31. oktober, men der var også dannet lokalkomiteer i 11 jyske byer, som støttede arrangementet.

Samme dag var der i øvrigt operaforestillinger hele to steder i Århus. I universitetets aula opførtes i byorkestrets regi "Dino og Æneas" af Henry Purcell, og i Aarhus-Hallen blev Svend S. Schult' enakter "Bryllupsrejse" spillet. Solisterne her var Holger Boland, der havde instrueret, Monna Ry Andersen og Ole Walbom. Komponisten sad selv ved flyglet.

Først ved 22-tiden blev operaballet indledt, og byorkestret under ledelse af den navnkundige Thomas Jensen spillede "Carmen", "An der Schönen, blauen Donau" af Strauss og polonaisen fra "Eugen Onigin", inden Teddy Petersen og hans danseorkester tog over.

Desværre havde folk ikke øvet før polonaisen, og derfor gik det galt, hed det dagene derpå i avisen. Men aftenen bød på mange musikalske påfund og var en stor succes.

Det lykkedes dog ikke at gentage succes'en. Et bal i 1955 solgte kun 600 billetter.

Af Jens Kaiser

Kilde: JP Århus, 15. december 2004