aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

En politisk vittighed

Den 21. marts 1994 skabte 23.253 vælgere i Århus Amt en politisk vittighed. De stemte på løsgængeren Jacob Haugaard, der som den første - hvis man ser bort fra Slesvigsk Parti - opnåede valg til Folketinget.

Jacob Haugaard, der blandt andet i sit valgprogram lovede medvind på cykelstierne, var selv den mest forbløffede. Det var en joke, at han stillede op. Det var slet ikke meningen, at han skulle vælges. Nu fangede bordet, og han kom på forsiden af alverdens aviser - blandt andet den ansete Wall Street Journal.

Jacob Haugaard havde været på vej længe. Sammen med nogle venner og med Gustav Bunzel som chefideolog stiftede han Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer. Jacob Haugaard sagde, at hvis arbejde var sundt, skulle man give det til de syge.

Han stillede første gang op til Folketinget i Østkredsen i Århus i 1979, og de første gange var tilslutningen begrænset. Vælgerne morede sig, og for de penge, han modtog i statsstøtte, købte han øl og pølser og holdt en fest i Ridehuset i Århus.

Men i 1994 var det alvor. Jacob Haugaard blev endda den såkaldte tunge på vægtskålen, og hans stemme afgjorde, om regeringen eller oppositionen havde flertal.

Det gjorde ham til en ombejlet person, og han fortæller i sin bog "Hofnarren" om dengang, en nedringet kulturminister Jytte Hilden (S) forfulgte ham på Christiansborgs gange. Haugaard frygtede, at hun efterstræbte hans krop, men kulturministeren ville såmænd bare have hans støtte til laserlys-projektet langs den jyske vestkyst i anledning af 50-året for Danmarks befrielse.

Jacob Haugaard lærte meget i de fire år på Christiansborg, og han betegner det selv som det bedst betalte AMU-kursus, han nogensinde har været på.

Haugaard var et kendt ansigt i Århus. Han var født på Færøerne, men flyttede som ung til Århus. Faderen var konstruktør og moderen fik arbejde på statshospitalet i Risskov.

Jacob tog realeksamen fra Elise Smiths Skole i Århus, siden HF fra Risskov Amtsgymnasium, og så stod den ellers i en årrække på fest og ballade.

På Folketingets hjemmeside oplyste han, at han har arbejdet som bl.a. rengøringsassistent, murerarbejdsmand, montør, sømand, pædagog, huslærer og portør. Siden blev han komiker, tekstforfatter, sangskriver og musiker.

Nu er den 52-årige komiker tilbage i underholdningsbranchen, og der føler han sig utvivlsomt mere tryg, selv om scenen er skrå.

Plakaten er fra valget i 1990, da han opnåede 8.717 stemmer.

Han sikrede ikke medvind på cykelstierne, men ét monument satte han sig som politiker: Han fik opført en ny toiletbygning foran Musikhuset i Århus, og han var med til indvielsen i 1986.

Af Jens Kaiser

Kilde: JP Århus, 31. december 2004