aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

Stauning i Århus

Dagens plakat er fra 1924 og er brugt ved Danmarks socialdemokratiske Ungdoms pinsestævne i Århus.

Pinsen i Århus i 1924 var domineret af unge socialdemokrater fra indland og udland.

Der var et internationalt ungdomsstævne, og det satte sit præg på byen med fakkeltog og fester.

I Vennelystparken blev der 2. pinsedag gennemført et stort politisk møde, som fik de unge socialdemokrater op fra stolen.

Stauning var æresgæst

Hovedtaler og æresgæst var nemlig selveste Thorvald Stauning, der kort forinden for første gang havde dannet en socialdemokratisk regering. Det var en utrolig triumf for det unge parti, og statsministeren opfordrede til samarbejde mellem bevægelsens unge og ældre generation.

En af de unge, der var med til at arrangere festen, var Hans Hansen. Han var dirigent i Vennelyst og en af de unge fremadstormende, som fik en karriere i partiet. Men det var som Hans Hedtoft, han blev formand for partiet og statsminister i flere omgange.

Aktiv ungdom

Det var Danmarks socialdemokratiske Ungdom, DsU, der havde arrangeret ungdomsstævnet. Partiets ungdomsafdeling var stiftet fire år tidligere, da det kom til et brud med kommunisterne i arbejderbevægelsens ungdomsafdeling.

DsU var meget aktiv og havde stor indflydelse i Århus i de år. Foruden Hans Hedtoft fostrede foreningen også en anden statsminister H.C. Hansen.

Af Jens Kaiser
Kilde: JP Århus, 2. december 2004