aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Århus på plakaten

Teatret på plakaten

"Ridderen af Randers Bro" var en publikumstræffer i 1904. Plakaten lokkede folket til.

Publikumssucces'er er ikke noget nyt fænomen på Aarhus Teater. Lige siden Hack Kampmanns teaterbygning blev indviet 15. september 1900, har teatret satset på at få den røde lampe tændt som tegn på udsolgt hus. Den forestilling, der havde premiere 6. oktober 1904 - "Ridderen af Randers Bro" - var en sådan publikumstræffer. Der var stemning for at opleve historiske stykker, og handlingen fik ikke for lidt med sange, kor og danse i fem akter.

Tekstforlægget stod B.S. Ingemann for med romanen "Prins Otto af Danmark", og så havde teaterdirektør M.W. Brun, der byggede Dagmarteatret i København, skrevet sit stykke.

Det handlede om Niels Ebbesen og mordet på grev Gerhard, den kullede greve, i 1340.

Plakaten er tegnet af maleren, billedhuggeren og keramikeren K. Hansen Reistrup.

Den forestiller Niels Ebbesen, der slår en knælende Sven Trøst til ridder. Til højre for Niels Ebbesen står Wolle, og to kvinder skiller sig ud fra mængden af krigere, Agnete og Ane Marie.

Sven Trøst var ikke taget med ind til Randers for at slå den kullede greve ihjel. I stedet havde han sammen med sin kæreste Agnete og Wolles kæreste Ane Marie fjernet bolte og nagler fra broen, der førte over Gudenåen.

Derved kunne broens planker hurtigt kastes i Gudenåen, da Niels Ebbesen og hans mænd var vendt tilbage, og tyskerne var udelukket fra at optage forfølgelsen.

Forestillingen fik pæne anmeldelser og blev opført 25 gange. Rekord for sæsonen 1904-1905.

Af Jens Kaiser

Kilde: JP Århus, 1. december. 2004