aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Vikingernes Århus

Århus opstod i 700-tallet og regnes som den næstældste by i Danmark efter Ribe. Byen var handelsplads i vikingetiden og blev bispesæde 948. Og vikingerne præger stadig byen, ikke mindst i form af en række aktiviteter og arrangementer, der i tråd med byens officielle motto forsøger at knytte byens rødder, viden og puls sammen.

Vikingemuseet ligger i kælderen under Nordea på Skt. Clemens Torv. Tre meter under gadeniveau, lige der hvor man i forbindelse med nogle arkæologiske udgravninger i 1960'erne fandt et lille udsmit af vikingernes Århus. Der blev fundet huse, brønde, hegn, gadeforløb, affaldsgruber, værktøj, keramik og mange andre genstande. Også byens vold fra vikingetid og middelalder dukkede op længst mod syd i udgravningen.
Fundene og stedet blev genstand for Vikingemuseet som så i maj 2008 blev renoveret og tilføjet nogle af de historier senere udgranvninger har afdækket.
Link: Vikingemuseet
VIkingernes Aros er en netudstilling om Århus i vikingetiden. Hjemmesiden tager udgangspunkt i udstillingen i Vikingemuseet under Nordea på Skt. Clemens Torv i Århus og er udarbejdet jounalisten Dennis Jensen i samarbejde med Moesgård Museum.
Aros betyder "Åens munding", og er vikingetidens navn for Århus, den næstældste by i det nuværende Danmark. Her kan du blandt andet møde håndværkeren Hikuin, krigeren Ful, biskoppen Reginbrand og købmanden Asser Saxe: Indbyggere i byen, som fra slutningen af 700-tallet var et knudepunkt for den østjyske handel og trafik.
Link: Vikingernes Aros
Århus oplevede i maj 2008 en nyt - og efter planen tilbagevendende - event, nemlig et vikingebymarked i byens centrum. I samarbejde med fagfolk fra Moesgård Museum området omkring Århus Domkirke til et stort vikingemarked. Langs åen lå vikingeskibe, og på Store Torv og Bispetorv lå markedspladsen, hvor man mødte gøglere, handlende og omvandrende musikere. Og som altid når vikinger mødes gik man ikke glip af et godt vikingeslagsmål.
Link: Vikingebymarked
Vikingetræffet ved Moesgård Strand finder sted hvert år i den sidste weekend i juli. Her mødes hundredvis af vikinger fra nær og fjern til Nordens største vikingetræf. Vikingetræffet er arrangeret af Moesgård Museum i samarbejde med repræsentanter for vikingerne. Der er gratis adgang og begivenheden til trækker 20‐25.000 besøgende hen over weekenden. På vikingetræffet kan publikum opleve et vikingemarked med håndværkere, handlende, krigere og ryttere, som det meget vel kan have taget sig ud for 1000 år siden.
Link: Vikingetræf ved Moesgård Strand
Gnisterne springer fra amboltene, når vikingesmede fra Danmark og det øvrige Norden mødes på pladsen ved vikingehusene på Moesgård Museum. Her demonstrerer smedene et af de allerældste håndværk, som især vikingetidens smede mestrede og udviklede til en kunst. Moesgård Vikingesmedetræf arrangeres af Moesgård Smedelaug.
Link: Moesgård Vikingesmedetræf
I Moesgård Museums runehal findes en enestående samling af runesten fra vikingetiden. Ikke mindre end fem af dem er fundet i Århus by. Moesgård Museum er et lokal- og specialmuseum for arkæologi og etnografi og landets største kulturhistoriske provinsmuseum. Udover runestenhallen lægger museet også grund til en lille gruppe rekonstruerede bygninger fra vikingetiden; Stavkirken, Hedebyhuset og grubehuset.
Link: Moesgård Museum
På følgende institutter og centre under Det Humanistiske Fakultet ved Aarhus Universitet forskes og studeres der i vikingetidens historie. På Institut for Antropologi, Arkæologi og Lingvistik er det særligt Afdeling for Forhistorisk Arkæologi, der graver i vikingetiden. På Institut for Historie og Områdestudier er det Historisk Afdeling, der gransker i de sparsomme kilder fra perioden. Og på Center for Vikingetids- og Middelalderstudier afholdes der seminarer, undervisningsforløb og gæsteforelæsninger i perioden fra ca. 500 til 1500.
Link: Det Humanistiske Fakultet

Relevante vikingelinks

Vejviseren
Find virksomhed