aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Nyhedsvisning

Arkitekten og den gamle biograf

25-03-2002 kl. 04:59

Arkitekten, som tegnede Folketeatret i Jægergårdsgade, og pressefotografen, som filmede byggeriet i midten af 1950'erne, var med, da der i går var nostalgisk filmeftermiddag i den gamle dødsdømte biograf.

Det var på alle måder en nostalgisk og vemodig dag i går i byenssidste storsals-biograf, Folketeatret i Jægergårdsgade.

Bymuseet og Nordisk Film inviterede ved middagstid til en gratis forestilling, hvor man for første gang siden 1957 offentligt viste en sorthvid stumfilm optaget af daværende pressefotograf Børge Vinge, Ebeltoft, mens biografen blev planlagt og opført i 1950'erne.

Børge Vinge, der i dag er 83 år, og som har foræret bymuseet sin film, var til stede i går. Det samme var arkitekten Mogens Klinge, Risskov, som i sin tid vandt en konkurrence og fik opgaven med at tegne Folketeatret.

Han havde sin kone Marchen med, og begge sagde efter forevisningen, at det havde været en meget nostalgisk og vemodig oplevelse:

»Vi genkendte mange af embedsmændene, politikerne, kollegaerne og håndværkerne fra dengang. Få er i live i dag, så det var meget vemodigt,« siger Mogens Klinge, der oplevede, hvordan han så ud og arbejdede i 1950'erne.

Vandt konkurrence

Han vandt som 32-årig en arkitektkonkurrence, som Arbejdernes Fællesorganisation i sin tid udskrev for byens ny biograf, og det gav, fortællerhan, stødet til den gode arkitektforretning, han fik og havde, indtil en søn tog over i 1990.

Parret Klinge besluttede efter at have set den gamle film at forære bymuseet, hvad det har liggende i arkiverne om det store byggeprojekt i Jægergårdsgade.

Godt 200 tog i går imod indbydelsen til at se den gamle film, som især handlede om, hvordan man byggede dengang for 50 år siden, da Folketeatret var et af de første store betonbyggerier i Århus.

Godt oppe i årene

Der var klapsalver efter forestillingen, og en hel del af gæsterne fik et gensyn med "barndommens gade". Langt flertallet af biografgængerne var nemlig ganske godt oppe i årene.

Fremtiden for Folketeatret er, fortæller direktør Jørgen Skindhøj fra Nordisk Film Århus, usikker. Den sidste forestilling i biografen er påskesøndag den 31. marts, og foreløbig tyder alt på, at biografen vil stå tom i en del måneder. Måske indtil filmselskabets lejeaftale udløber om godt halvandet år:

»Vi forhandler til flere sider for at få andre ind, indtil vores kontrakt udløber men endnu uden held. Eneste helt sikre er, er, at der ikke bliver biograf igen,« fortæller Jørgen Skindhøj.

Nordisk Film har haft arkitekter til at se på mulighederne for at ombygge Folketeatret til en storsals- og luksuspremierebiograf:

»Desværre var der kun mulighed for at bygge om til en sal med 470 pladser, og det er for lidt til en luksusbiograf, der gerne skal have 800 pladser. Vi er hele tiden på udkik efter mulighederne for at bygge eller ombygge i Århus for at få en sådan prestige-biograf, men endnu er der intet konkret,« fortæller direktøren.

Selvskabte problemer

Han fortæller, at det er en stadigt dårligere belægningsprocenter, som tvinger Nordisk Film til at lukke i Jægergårdsgade.

»Men vi har jo selv skabt problemerne ved at åbne de mange biografsale i BioCity. Vi har også moderniseret den store sal i Palads biografen på Trøjborg, og her har vi en god belægning. Vi regner med i år også at have fået de sidste firesale moderniseret,« siger Jørgen Skindhøj.

Nordisk Film har løbende overflyttet fastansatte medarbejdere fra Folketeatret til de andre biografer i byen. Det nuværende personale i Jægergårdsgade er ansat på korttidskontrakter og vidste, at ansættelsen ville ende i marts 2002.

Når biograferne i Folketeatret ryddes i løbet af formentlig få måneder, vil man sandsynligvis kunne købe sig minder, når de flere hundrede gamle, slidte stole bliver solgt. Som det også skete i Palads forrige år.

kay.rasmussen@jp.dk

Print artikel Print artikel | Tilbage |