aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Nyhedsvisning

Kulturgyngen hjælper unge til arbejde

25-11-2002 kl. 07:00

Kulturgyngen er en af perlerne blandt Århus' kulturelle succeser. I dag hviler Kulturgyngen stort set på sin egen forretning og hjælper hvert år sårbare unge videre til uddannelse og arbejde.

Ind gennem porten, tværs over gården og op ad trappen. På Gyngens økologiske spiserestaurant i Mejlgade 53 er popmusikken lige tilpas dæmpet. Dagligstueatmosfæren understreges af levende lys og grønne planter på massive træborde i fyrtræ. Ved et af dem er en kvinde og en mand i gang med noget, der ligner en forretningsfrokost. Til ikke over 65 kroner. For det kan man slet ikke fåden jamaicanske kok til at lange over bardisken.

Men Kulturgyngen er meget mere end en restaurant, hvor samtlige madvarer helt ned til salt og peber er økologiske, fortæller Poul Nørgaard - i daglig tale "Pablo."

Sammen med Eva Henningsen og Erik Løve er han en af de tre, der stadig arbejder på Kulturgyngen, og som var med til at udtænke og starte det socialkulturelle eksperiment, som stedet lagde ud med at være for 15 år siden.

Musik, råd og soveplads

I dager Kulturgyngen også kendt blandt de fleste yngre århusianere for musikarrangementer, juridisk og anden rådgivning samt for ungdomshotellet City Sleep In i Havnegade, hvor mangt en boligløs studerende har indledt sit ophold i Århus. Samtidig driver Kulturgyngen reklamebureauet Kultursats ved siden af at levere personale til baren og rengøringen af Musikcaféen i baggården.

Driften overgik efter ti år til Foreningen Musikcaféen for et par år siden, da stedet blev udpeget tilat være et af de atten regionale spillesteder i Danmark, der modtager særlig støtte fra Kulturministeriet.

En sjælden gæst

"Plejer" er en sjælden gæst i Mejlgades kulturcentrum, hvor udviklingen af nye pilotprojekter konstant eri spil. Men én ting er, præcis som det var for 15 år siden, og det er det idégrundlag, som ingen troede på dengang i 1987.

»I begyndelsen havde kommunen vanskeligt ved at se idéen med at lave socialt arbejde og drive "værtshus," som kommunen kaldte det,« griner Pablo, og Erik Løve forklarer:

»Hele projektet er bygget op om tre nøgleord: ansvar, ligeværd og integration.« Fra begyndelsen var Kulturgyngen nemlig født af ønsket om at hjælpe sårbare unge ud af ensomhed og arbejdsløshed via driften af en kulturvirksomhed.

Skeptisk kommune

En noget skeptisk Århus Kommune gik med til at oprette fem pladser til disse sårbare unge, og med frivillig hjælp fra mange af de ressourcestærke unge, der udgjorde en stor del af arbejdsløsheden i 1980'erne, var hjørnestenen på plads: Kombinationen af "stærke" og "svage."

Tanken er, at unge, der af forskellige grunde ikke kan få livet til at hænge sammen, bliver inspireret til at komme videre vedat arbejde side om side med mennesker, som har mere fast social grund under fødderne.

»De stærke lærer mange gode ting, for de kender måske slet ikke den virkelighed, de andre kommer fra. Det kan rent menneskeligt være en god ting at få med. Mange er blevet rystede over de vilkår, andre har måttet leve under. Det bliver man ikke trukket ned af - tværtimod,« siger Erik Løve.

Kommunens skepsisblev da også hurtigt gjort til skamme.

Moderne virksomhed

I dag sørger 15 fastansatte og op til 70 projektansatte for, at driften af Kulturgyngen forløber som i enhver anden moderne virksomhed. De projekt-ansatte består af folk i skånejob, jobtræning, aktivering og under uddannelse.

Pablo kom fra en stilling som leder af et behandlingssted for misbrugere og Erik Løve fra et job i kriminalforsorgen. Via bekendte fandt de og de andre initiativtagere sammen om at bringe ønsket om at hjælpe samfundets svageste et skridt videre, fortællerErik Løve.

»Det specielle ved vores projekt i sammenligning med andre tiltag er, at vi er betydeligt mere afhængige af vores egen fortjeneste. Det er godt for dem, der kommer herned og skal arbejde i jobtræning eller lignende. De mærker virkelig, at det ikke er ligegyldigt, om de kommer på arbejde eller ej. Det giver en god arbejdsmoral. Det skal køres som en professionel forretning, for det er den virkelighed, de kommer ud i bagefter.« Pablo nikker og tilføjer:

»Sikkerhedsnettet består af vores egen forretning. Og vi skal tjene en del, for at det kan løbe rundt.« Selv om Kulturgyngen får støtte af Helsefonden og af Århus Kommune i form af pladser til folk i jobtræning og lignende, er ingen af delene et fundament, man bare kan regne med. Ordningen med kommunen bliver genforhandlet én gang om året, og der skal konstant søges penge til blandt andet at videreudvikle de udvekslingsprojekter med unge fra lande, som Kulturgyngen er involveret i.

Selv om Erik Løve er glad for de syv år, han tilbragte med at støtte tidligere kriminelle i at komme videre med tilværelsen hos kriminalforsorgen, er arbejdet med de unge på Kulturgyngen langt mere tilfredsstillende i det daglige, forklarer han.

Planke i et oprørt hav

»Det var spændende at arbejde med kriminelle, men der var meget bureaukrati. Her er der direkte vej fra idé til omsætning. Vi har et tættere forhold til de mennesker, vi arbejder sammen med her. Det er hver dag. Filosofien er, at det giver meget mere at være sammen via arbejdet. Ved at stå og vaske op sammen kan man få nogle meget bedre snakke end ved at mødes ved et skrivebord en gang om måneden.«

Via arbejde eller tilbud om uddannelse til blandt andet kontorassistent, hotel- og fritidsassistent, kok eller caterer er Kulturgyngen for mange den planke i et oprørt hav, der skal til for at komme i land. En af de ansatte, der har det sådan med sit job på stedet, er Pia Hollund. På grund af personlige problemer har hun været ude af arbejdsmarkedet i fire år. Nu hjælper hun til i restaurantens køkken på 2. måned.

»Det giver stabilitet i mit liv at gå på arbejde, og det er dejligt, at jeg kan få lov at starte langsomt op i stedet for at være helt udelukket, når jeg ikke kan leve op til at arbejde 37 timer om ugen.«

Netop nu står Kulturgyngen midt i en større relancering af de hyggelige rammer. En omfattende ombygning og modernisering af både gård og lokaler er på tegnebrættet. Planerne er blevet til i samarbejde med Musikcaféen. For tiden ligger ansøgningen om støtten til projektet hos Århus Kommune.

inge.larsen@jp.dk

Print artikel Print artikel | Tilbage |