aarhusportalen.dk
Søg på Aarhusportalen |
Sitemap |
Nyhedsbrev |
Facebook |
Arrangementer
Nyhedsbrev
Weekendkalender, konkurrencer, ny- heder og meget mere direkte i din mailboks. Tilmeld dig her.

Yoko Ono

Yoko Ono. Arkivfoto. David Bering.

Yoko Ono gæstede Aarhus i 2004 i anledning af udstillingen "Yoko Ono: Women's Room" på Kvindemuseet. Udstillingen omhandlede kvindeligheden, herunder den kvindelige sårbarhed og skønhed.

Yoko Ono er formentlig mest kendt for sit ægteskab med John Lennon. De to mødte hinanden til en forpremiere på en af Yoko Onos udstillinger i London i 1966. Her blev John Lennon betaget af både Yoko Ono og hendes kunst. De blev gift i 1969, og i 1975 fik de sønnen Sean Taro Ono Lennon.

Yoko Ono er født i Japan og har både boet i San Fransisco og Tokyo med sine forældre og to søskende. Hendes far var medlem af en af Japans rigeste bankfamilier, og hendes mor var uddannet klassisk pianist men opgav jobbet til fordel for et job i familiens bank. Efter anden verdenskrig flyttede familien til New York, hvor Yoko Ono nu har levet det meste af sit liv.

Yoko Ono har været gift flere gange. I 1963 fik hun datteren Kyoko Chan Cox med den amerikanske jazzmusiker og filmproducer Anthony Cox. De gik dog fra hinanden i 1969, og Yoko Ono fik forældremyndigheden over datteren. I 1971 bortførte Anthony Cox deres datter og gik under jorden. Yoko Ono og datteren blev først genforenet i 1998.

"Verdens mest kendte ukendte kunstner - alle kender hendes navn, men ikke hendes kunst". Yoko Ono har arbejdet med konceptkunst og performance kunst men er ofte blevet beskrevet således. Det vakte dog opsigt, da hun sad på en scene og bad folk om at klippe stykker af hendes tøj, indtil hun var nøgen. Ligeledes lavede hun en film bestående af nærbilleder af et par balder, mens personen gik på en trædemølle, der også vakte opsigt.

I 1968 begyndte hun og John Lennon et musikalsk samarbejde, og hun er ofte blevet beskyldt for at være årsagen til opløsningen af The Beatles. Den 8. december 1980 skød og dræbte en sindsforvirret fan John Lennon for øjnene af Yoko Ono.

Fakta

Født 18. februar 1933 i Japan.

Blev gift med John Lennon i 1969.

Udstillede "Yoko Ono: Women's Room" på Kvindemuseet i 2004.